Croitoria - o meserie nobila

Croitoria - o meserie nobila

croitoria__o_meserie_nobila_400Croitoria este una dintre cele mai frumoase si mai nobile meserii existente. In ziua de azi, in Romania, ideea de a merge la un atelier de croitorie sau de design vestimentar poate parea un pic demodata sau depasita.Croitoria dateaza inca din antichitate. Bineinteles ca toate vestmintele se realizau manual cu mare grija, fiecare articol necesitand ore si ore de manopera. Hainele mereu au facut diferenta intre nobilime si argati, intre regi si servitori, intre oameni in slujba statului si oameni de rand s.a.m.d.

     Revolutia industriala a venit cu masina de cusut si astfel lucrurile s-au mai simplificat putin. Ideea principala este ca pentru a beneficia de un costum sau orice alt articol vestimentar personalizat nici nu se punea problema sa nu treci pe la croitor. Toti suntem dferiti si astfel o haina "veramente su misura" poate fi facuta numai intr-un atelier de croitorie. In 2006 Armani a inaugurat serviciul "fatto a mano su misura", in traducere - facut manual pe masura dumneavoastra. Nu stiu cata lume stie ca pentru a face o piesa vestimentara perfecta se iau peste 35 de masuratori. Exista masuratori care aparent nu sunt importante si totusi in produsul final ceva nu e chiar perfect. De exemplu: a 7-a cervicala si distanta dintre ea si varful capului iti schimba pozitia corpului si implicit a coloanei. Astfel: 2 femei identice ca masuratori cu aceeasi rochie pe ele pot arata complet diferit, in sensul ca pe una rochia vine perfect, iar pe cealalta sta ca pe gard. De ce?  Pentru ca acest mic secret de croitorie face diferenta. Inseamna ca una din ele are o pozitie a coloanei adusa de spate si din acest motiv, produsul nu vine bine.

    Exista o diferenta intre hainele "pret a porter" sau "ready to wear" si hainele "tailor made", in sensul ca unele sunt de serie si se gasesc pe peste tot, iar celelalte sunt facute personalizat pentru fiecare persoana in parte. Atelierele de croitorie si design vestimentar au traditii de sute de ani si sunt considerate in tari precum Anglia, Italia sau Franta ca un etalon al elegantei si al bunului gust. Exista un termen care inglobeaza cel mai bine transformarea de la o bucata de material intr-un costum impecabil, acel termen este "bespoke". Este un termen englezesc care provine de la verbul to bespeak - a face o comanda. Reprezinta opusul hainelor de serie facute in graba pentru mase si este chiar cu o treapta mai sus decat hainele facute pe masura. Termenul de bespoke reprezinta o haina gandita, conceputa, croita si cusuta literalmente exclusiv pentru o persoana. Totul este personalizat si realizat in cel mai precis detaliu.

   Niciodata nu se poate compara o haina de serie facuta in China sau in Taiwan cumparata din mall cu o haina facuta de croitor pe masura ta, pentru tine si pentru corpul tau. Croitoria este o meserie nobila, artistica si deosebit de dificila.