Principalele metode prin care este realizata pielea nu s-au schimbat foarte mult de-a lungul timpului, insa acest lucru nu inseamna ca fabricarea ei este un proces usor. Pentru a ajunge de la o bucata de piele plina de sare la una care poate fi folosita la imbracare unei canapele, dureaza 10 zile lucratoare. Pasii de mai jos va arata ce trebuie sa faca tabacarii pentru a realiza pilelea folosita la haine si alte accesorii.
Conservare
Pieile brute trebuie pastrate pentru a impiedica deteriorarea acestora inainte de a incepe procesul de transformare in pielea utilizata la haine si alte accesorii. Metode de conservare includ sararea, refrigerarea, congelarea si utilizarea produselor biocide.
Imbibarea
Pieile conservate sunt inmuiate in apa (de la cateva ore, la cateva zile). Acest lucru le permite sa re-absoarba apa pe care au pierdut-o in procesul de conservare sau in timpul transportului. De asemenea, acest proces ajuta curatarea pieilor de sare si murdarie.
Pictatul
Este o metoda prin care lana este indepartata de piele, folosind un amestec pe baza de sulfura.
Varuirea
Indeparteaza epiderma si parul. Acest lucru duce la umflarea acalina a blanii pentru a provoca o rupere controlata a unora dintre reticularile chimice ale colagenului.
Fleshing
Pielea este trecuta prntr-o masina pentru a indeparta tesutul carnos de partea carnoasa. In aceata etapa sau dupa tabacire, pieile pot fi impartite in straturi.
Decalcifierea
Actiunea principala de decalcifiere este neutralizarea treptata a alcalinilor din blana, evitand schimbarile rapide ale pH-ului, care ar putea duce la denaturarea sau pertubarea tesuturilor.
Decaparea
Solutiile acide si slab sarate sunt folosite pentru a aduce bana la starea cea mai slaba in acide, necesara pentru cele mai multe procese de bronzare. Solutii puternice de decapare sunt utilizate pentu consevarea pieilor, astfel incat sa poata fi depozitate sau transportate intr-o forma stabila pe parioada mai maultor luni.
Degresarea
Solveti sau sisteme pe baza de apa pot fi utilizate pentru a elimina excesul de grasime inainte de bronzare.
Bronzarea
Transforma proteina pieii brute in material stabil, care nu se va decompune si care este potrivit pentru o varietate de scopuri.
Despicarea
O masina de divizare, taie pieile mai groase in doua straturi.
Raderea
O grosime uniforma este realizata prin raderea pielii pe partea fara denivelari, folosind o masina cu lame alicoidale montate pe un cilindru rotativ.
Neutralizarea
Elimina substantele chimice reziduale si pregateste pielea pentru prelucrarea ulterioara si de finisare.
Vopsirea
Unele piei sunt vopsite doar la suprafata, in timp ce altele au nevoie de coloranti care sa patrunda complet, asa cum ete cazul cu pielea de caprioara.
Ungerea
Introduce uleiuri pentru lubrifierea fibrelor si mentinerea pielii felxibile si moale.
Stoarcere
Rduce continutul de apa la aprox. 55% si poate fi realizata printr-un numar de masini.
Uscarea finala
Pielea este uscata in mod normal la un continut de apa de 10-20%.
Finisarea
Obiectivele acestei etape sunt de a nivela culoarea, de a acoperi defectele, de a controla luciul si de a oferi o suprafata protectiva cu resiatenta la apa, atac chimic si abravaziune.