O istorie a confectiilor

O istorie a confectiilor

o_istorie_a_confectiilor_400Omul primitiv

Istoria ne prezinta omul primitiv cu o imbracaminte sumara, obtinuta din pieideanimale sau din scoarta si frunzeelecopacilor.

Egiptul antic

Barbatii egipteni purtau un sort de panza in jurul soldurilor numit shentit. Faraonul purta peste shentit,o piesa de imbracaminte de forma triunghiulara brodata sau tesuta cu aur.Femeile purtau o tunica stramta pesteo camasa lunga, cu corsaj stramt, care lasa sa se vada picioarele desculte. Femeile bogate erau incaltate cu sandale prinse cu o singura bareta.Hainele egiptene erau confectionate din in, bumbac, stofe usoare si din piele.Culoarea preferata era albul stralucitor si pur care era considerata culoare sacra. Atat barbatii cat si femeile egiptene purtau machiaje elaborate.Machiajul pentru ochi era in general verde (facut din cupru)sau negru (facut din plumb).Egiptenii credeau ca machajul are puteri vindecatoare.

Costumul grecesc

Costumul grecesc era foarte simplu si cu o prelucrare foarte sumara. Femeile din Grecia antica purtau hitonul din in sau peplosul din lana, infasurat in jurul corpului si prins cu fibule (ace sau agrafe) sau cu noduri. Peste hiton sau peplos, femeile purtau un himation asemanator unui sal..La lucru barbatii imbracau un hiton mai scurt si la sarbatori,hlamida,un fel detunica usoara. Incaltamintea epocii era sabotul.

Roma antica

Imbracamintea din perioada Romei antice era compusa dintr-o tunica (un fel de camasa simpla,din lana, fara maneci,de forma unui oval lat) si dintr-o toga(o roba din lana alba de forma unei elipse, cu lungimea aproximativa cuprinsa intre 3,5 si 5,5 m). Tunica pentru femei era mai lunga decat cea pentru barbati.Aceste articole de imbracaminte cu pliuri si necusute, constituiau baza pentru o imbracaminte mereu personalizata, care puteau fi ajustate intr-un mod diferit de fiecare data cand erau purtate.

Inbracamintea medievala

HAINELE PENTRU NOBILIME : Imbracamintea nobilimii consta in pantaloni acoperiti cu tunici lungi.Tunicile erau acoperite cu blanuri scumpe iar la urmeri erau prinse cu brose. Incaltamintea era fabricata din matase, catifea, panza sau din piele si fixata pe picior cu o catarama. Pentru a fi purtata in exterior incaltamintea era acoperita cu lemn si piele, galosi. Palariile apartineau tot garderobei nobilimii, si erau ca o boneta iar in fata erau ascutite. Materialele erau realizate din catifea, matase, dantela, bumbac si erau vopsite in culori deschise. in secolul XIV a fost inclusa si lenjeria de corp, ce consta in pantaloni, camasa si ciorapi.

Imbracamintea medievala a taranilor

Imbracamintea barbatilor tarani era formata dintr-o tunica lunga pana la genunchi si prinsa cu o curea.Altii purtau camasi sau tricouri de lana. Barbatii umblau desculti sau legau de picioare fasii de panza. Femeile purtau rochii lungi confectionate din materiale simple care erau prinse tot cu curele si tichii pentru a le tine parul. Pelerine din piele de oaie si caciuli si manusi de lana erau purtate iarna. Incaltamintea din piele era acoperita cu lemn pentru amentine picioarele uscate. Hainele de exterior nu erau aproape niciodata spalate, dar lenjeria de corp era spalata cu regularitate. Mirosul fumului de la foc care intra in haine parea sa functioneze ca si deodorant.