Plantele textile - bumbacul

Plantele textile - bumbacul

plantele_textile__bumbacul_400

Bumbacul este o plantă tehnică ca şi inul, bumbacul face parte din familia Malvaceae care se prezintă sub formă de tufe, seminţele bumbacului sunt toxice, prin conţinutul de 1,5 % Gosypol. Bumbacul este un material foarte folositor pentru a obţine îmbrăcăminte. Bumbacul are mai multe proprietati printre care se numara si : luciul: bumbacul are luciu mat; culoarea: in general la bumbac culoarea este alba, galbuie;


Lungimea:fibre scurte:la bumbac, lana fibre lungi:in canepă, filament, higroscopicitatrea Ca şi bumbacul sunt mai multe materiale care au luciu. unele dintre ele ca si mătasea au luciul mai evident sau altele au un luciu slab (cânepa şi inul) Culoarea bumbacului depinde de felul pigmenţilor naturali.


· Hidroscopiccitatea: este o proprietate la firelor de a absorbi lichidele in mediul ambiant.Exemplul cel mai caracteristic este lâna.
· Plantă cultivată în zonele călduroase, cu rădăcină pivotantă. Tulpina este la început ierboasă, iar apoi devine lemnoasă. Frunzele sunt mari, lucioase pe partea superioară. La coacere, fructul se desface în 5 părţi, eliberând seminţele înconjurate de fire lungi, subţiri (fibre textile).

Importanta bumbacului:1.firele albe,2.vata,3.uleiul din seminte este folosit la sapun. · Încă din cele mai vechi timpuri cânepa a fost o plantă traditională a românilor obtinându-se productii record pe teritoriul tării noastre.Încercăm acum relansarea acestei vechi traditii
combinând tehnologia modernă cu vasta experienta dobândită în trecut începâd de la cercetare, cultură, industrializre si până la comercializare.
· Canepa pentru fibra "Cannabis Sativa" este o planta folosita din vechi timpuri pentru imbracaminte si alte articole gospodaresti. Dovezile arheologice o atesta din anii 7000 - 8000 I. Hr. Pe teritoriul Romaniei, cultura canepii a fost inlesnita de sciti incepand cu secolul VII I. Hr. Herodot mentioneaza indeletnicirea femeilor dace in realizara de imrcaminte si decoratiuni in gospodarie. Dacii au folosit canepa si la vindecarea ranilor si arsurilor cu cataplasma din inflorescenta. Traditia cultivarii si prelucrarii canepii in sistem gospodaresc s-a mentinut in unele zone pana in zilele noastre. 


· Pana in anul 1989 Romania ocupa primil loc in Europa cultivand 56-70% din productia totala si locul 4 in lume (45.000 ha) pentru ca sa ajunga in 1994 la numai 800 ha. Necesitatea relansarii acestui domeniu decurge din avantajele culturii si insusirile deosebite ale fibrei.


· Canepa romaneasca are cel mai mic continut de substanta drog din lume - maxim 0,02%.

 • Este buna premergatoare multor culturi agricole (asolament).
 • Productie mare de planta: 7.000-10.0000 kg/ha.
 • Productie mare de fibra: 3.000 kg/ha.
 • Tehnologie simpla.
 • Cheltuieli relativ scazute.
 • Nu se erbicideaza si nu se praseste - determina distrugerea buruienilor prin inabusire.
 • Are foarte putine boli, in cazuri foarte rare necesita tratamente.
 • Fertilizeaza organic solul.
 • Este o planta ecologica.
 • Dupa epurarea apelor rezultate dupa topirea in bazine, acestea pot fi folosite in irigatii.
 • Planta poate fi folosita in procent de 100%